2019 yılından beri gerçekleştirilen Puduhepa Konuşmaları, yakın dönemde Türkiye’den Almanya’ya yeni bir hayata başlamak için gelen insanların ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen konulardan oluşan ve konunun uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir konuşma serisidir. Almanya’ya yeni gelenlerin karşılaştığı en sorunlu alanlar olan bürokrasi, hukuk, barınma, sağlık hizmetleri, iş olanaklarına erişim eksikliği, kültürel farklılıklar, ayrımcılık ve eğitim gibi alanlarda her ay bir konuya yer verilir. Bu şekilde yeni gelen göçmenleri topluma daha hızlı uyum sağlayabilmeleri ve Almanya’da mevcut olan sistemi kavrayabilmeleri amaçlanmaktadır.

Almanya'da Sağlık Sistemi

PUDUPEPA Konuşmaları’nın bu bölümünde hepimizi yakından ilgilendiren bir konuyu ele alıyoruz: Sağlık sistemi.

🩺 Hayatımızın mecburi bir parçası olan sağlık kontrolleri, doktor ziyaretleri, hastane işleri ve bürokrasinin Almanya’da işleyişi alışık olduğumuzdan bir çok yönden farklı olabilyor.

🏥 Bir rahatsızlık durumunda doğrudan uzmana gidilebilir mi yoksa önce aile doktoruna gitmek mecburi mi?

👩🏽‍⚕️ Evetse aile doktoru nasıl bulunur?

⚕️Hastaneye hangi durumlarda gidilebilir?

🤰🏾Ebe bulmak mümkün mü?

🥼Hastalık döneminde rapor nasıl alınır?

Soruların cevabından emin değilseniz konunun uzmanı AOK Pflege Akademie çalışanı Afife Mamıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz bu söyleşiyi dinleyebilirsiniz!

 

Almanya’da Medeni Hukuk

Bu bölümde Almanya’da medeni hukuku konu alıyoruz! Konuşmacımız İstanbul ve Freiburg (gem.§ 206 BRAO) Barolarına kayıtlı, Türk Medeni Hukuk Sistemi konusunda uzman Gülşen Yıldız.

Kendisinden, Alman vatandaşlığına sahip olmadan evlenmek için hangi kuruma başvurulacak; boşanma sürecine nereden başlanmalı; boşanma durumunda kazanılmış haklar kaybolacak mı; medeni haldeki değişikliklerde Türkiye ya da Almanya’da hangi kuruma/kurumlara bildirilmeli ve özellikle nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevaplarını aldık. Siz de yukarıdakiler ve benzeri soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu bölüme davetlisiniz!

Almanya'da Diploma Denkliği

Almanya’ya çalışmaya başlamak istiyorsunuz ama diplomanızın geçerliliğinden emin değil misiniz? Bu konuda problem yaşayanlara yardımcı olmak adın PUDUHEPA Konuşmaları’nda geçtiğimiz Kasım ayında Almanya’da diploma denkliğini konu aldık. Uzman konuşmacımız TBB’den Lale Yıldırım AnQua programı kapsamında diploma denkliği ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı, konu hakkındaki sorularımızı cevapladı. Sizin de diploma denkliğinin ne olduğundan, hangi meslekler için zorunlu olduğuna, işlemlere nereden başlanacağından, teorik ve finansal destek alınabilecek danışmanlık merkezlerine dair sorularınız bu bölümü mutlaka dinleyin.

Flört Şiddeti, Şiddet Döngüsü, Gaslighting, Ghosting ve Dijital Şiddet

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği adına Merve Karabulu’un konuşmacı olduğu bu bölümde, „güvenli ilişki“ ve „flört şiddeti“ kavramlarını, ilişkilerde yaşanan şiddet türlerini, şiddet döngüsünü, onay ve onay inşası kavramlarını, şiddete maruz bırakılan kişileri nasıl destekleyebileceğimizi ve ilişkilerimizi nasıl daha güvenli kurabileceğimizi konuştuk.

Cinsel şiddet sonrası destek sistemi

Destek sistemi nedir? Şiddet sonrası haklar, hizmetler, destekler ve dayanışma biçimleri neler olabilir? Öz yardım nasıl bir şeydir? Cinsel şiddet sonrası hangi kişilerden, kurumlardan, dayanışma ağlarından, platformlardan destek veya hizmet almayı tercih ediyoruz ya da etmiyorsak neden etmiyoruz? Cinsel şiddeti bildirmenin önündeki engeller ve bunları aşmanın yolları, iyi olma halimize katkı sunabilecek şeyler üzerine konuştuk. Bu bölüme Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Hilal Esmer konuk oldu.

Almanya'da Cinsel Şiddetle Mücadele

Cinsel şiddet cinsiyete dayalı düşmanlık içeren sözlerle başlar, istenmeyen sözlü ya da fiziki tacizle devam eder ve zoraki cinsel ilişkiye ve tecavüze kadar ilerleyebilir.

Berlin´de yaşayan kadınlar olarak uğranılan cinsel şiddete karşı ne yapabiliriz? Hangi haklara sahibiz? Nereye başvurabiliriz? Hangi noktalara dikkat etmeliyiz?

Hepsini Diplom Pedagog ve Bildungs- und Sozialweks des Lesben- und Schwulen Verbandes Berlin-Brandenburg(BLSB) e.V.’da Projektleiterin Ayfer Schultz ile bu bölümde konuştuk.

 

Berlin'de Kiracı Hakları

PUDUHEPA Konuşmaları haziran ayında da tüm hızıyla devam ediyor.

Bu bölümde, nüfusun yüzde 85’inin kiracı olduğu Berlin’de kiracı olarak haklarımızı konu alıyoruz. Almanya’nın bu alandaki en büyük organizasyonu olan Berlin Kiracılar Derneği’nin (Berliner Mieterverein e.V.) iki çok değerli üyesi bizleri aydınlatmak üzere birbiri ardına konuğumuz oldu.

İlk bölümde UrbanPlus ve TBB’nin ortak projesi olan Fair Mieten-Fair Wohnen projesinden Remzi Uyguner’i dinledik. Uyguner, konut piyasalarının kanayan yarası, etnik kökenden, dinden veya cinsel yönelimden kaynaklanan ayrımcılığı değerlendirdi, bu konudaki tavsiyelerini aktardı. İkinci yarıda ise derneğin genel başkan yardımcısı Wibke Werner (Remzi Uyguner’in simultane tercümesi ile) konuyu daha genel çerçevede ele alıp, kiracı olarak haklarımız neler, kiracı derneklerinden nasıl destek alabiliriz, konut ofisinin (Wohningsamt) görevleri nelerdir gibi bir çok sorunun cevabını verdi.

Almanya'da Vergi Beyannamesi

PUDUHEPA Konuşmaları kaldığı yerden devam ediyor!

Hepimizin mutlaka bir şekilde duyduğu ve öğrenme girişiminin çoğumuz için daha fazla kafa karışıklığıyla sonuçlandığı Almanya’da vergi beyannamesi konusuna açıklık getirmek için, PUDUHEPA Konuşmaları’nda Dipl. -Kfm Christian Hau ile birlikte çalışan Melek Kotuk ile buluştuk.

Bu bölüm, vergi beyannamesi hakkında her şeyi kapsıyor.

– Hangi durumlarda vergi beyannamesi yapmak zorundayım?

– Vergi beyannamesi nasıl yapılır?

– Neleri tek başıma yapabilirim?

– Hangi noktalarda vergi danışmanınlardan destek alabilirim?

– Bu konuda yararlanabileceğim hangi çevirimiçi uygulamalar var?

Almanya’da vergi beyannamesi sizin de kafanızı karıştırıyorsa, bu bölümü mutlaka dinleyin!

Almanya'da Sigorta Sistemi

PUDUHEPA Konuşmaları serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu seferki bölümde Almanya’daki sigorta sistemi hakkında konuştuk. Sağlık-, emeklilik-, işsizlik, kaza-, mesuliyet-, ev- ve hukuk sigortası gibi konuları ele aldık. Arag Sigorta’dan Irmak Moğulkanlı sigorta ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Yetişkin Göçmen Danışmalığı

Berlin‘e göç ettim, ne yapmam lazım? Nasıl ev bulurum? Nasıl iş ararım? Ne gibi haklarım var? Bu soruların hepsi ilk geldiğimizde hepimizin aklını kurcaladı. Bir çoğumuz bu sorularla ilgili nereye başvurabileceğimizden de habersizdik. Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer (Yetişkin göçmenler için göçmen danışmanlığı) bizler gibi Almanya’ya yeni göç eden kişilerin ilk senelerinde yol bulmalarına yardımcı olmak için var.

Bu bölümde Türkiye Kadınlar Birliği Berlin’den göçmen danışmanı Aslı Uluç bizlere göçmen danışmanlığının ne olduğunu, kimleri kapsadığını, hangi kuruluşlarda bu hizmetin verildiğini ve online göçmen danışmanlık portalı olan MBEon’u anlatıyor.

FEM.os Projesi

Fem.OS projesi nedir? Sosyal medya üzerinden verilen danışmanlık sistemi nasıl işliyor? Bu danışmanlık kimlere yönelik ve hangi konularda? Almanya’daki göçmen kadınlara anadillerinde sosyal medya üzerinden sosyal uyum ve iş piyasasına erişim ile ilgili danışmanlık vermeyi hedefleyen Fem.OS projesini daha yakından tanımak isterseniz bu bölüme bekleriz. Sunum ve yürütücü,  Minor Projektkontor für Bildung und Forschung’dan Nazlı Korkmaz Çakacıaslan.